www.mamboteam.com
www.andornaktalya.hu
Kezdőlap arrow A Település arrow Látnivalói
2024.03.02. 02:33
 
 
Látnivalói PDF Nyomtatás E-mail
Római katolikus templom
 
 Római katolikus templom

A kistályai plébánia visszaállítását követően, a Boldogasszony tiszteletére szentelt templomot Sorger Gergely akkori egervári apát, kisprépost emeltette 1723-ban, amely 40 év után összeomlott. 1767-ben a korábbi összedőlt templom helyébe Hubert Mátyás egervári prépost-kanonok, mint földesúr így új templomot kezdett építtetni, amely csak 1779-ben lett készen. A késő barokk stílusban épült, szabadon álló, keletelt egyhajós Sarlós Boldogasszony templom a falu fölött húzódó domboldalon, lépcsőkön közelíthető meg. 
 
Milleniumi emlékmű
 
 Milleniumi emlékmű
 
"Sárga Zsidó" kocsma

A Rákóczi út 255. szám alatt lévő telken állt a "Sárga Zsidó féle" kocsma, ahol 1844 februárjában Petőfi Sándor megírta az "Eger mellett" című versét. Időközben az eredeti épületet lebontották és jelenleg két új ház áll itt.

Az I. és II. világháborúban elesettek emléktáblája
 
Az I. és II. világháborúban elesettek emléktáblája

A községi temető bejárata mellett az első és második világháborúban elesettek emléktáblája látható.

Mocsáry kastély - Kerti Gloriette
 
Kerti Gloriette
 
Az Eger-Maklár műút és az Eger-patak közti egykori, ma nagyrészben kipusztított parkban áll. Kör alakú építményén nyolc sudaras törzsű toszkán oszlopon, illetve azok lemeztagjain pihenő gyűrűs kőpárkány. A körgyűrű párkánya fölött faragott kövekből épített félgömb alakú kupola. Igen finom vonalú, nemes arányú építmény, klasszicista.

Mocsáry kastély

Mocsáry kastély
 
1836-38 között épült klasszicista stílusban, Az emeletes épület az Eger-Maklár műút mentén, a Rákóczi út 289. szám alatt található. Domboldalon áll, nyugatra néző homlokzattal. Az épület homlokzatán lévő domborműveket az ismert velencei szobrász Marco Casagrande faragta, aki ekkor az egri főszékesegyház szobordíszeinek elkészítése céljából éveken át Egerben lakott. Itt élt a község nevezetes szülötte, Mocsáry Lajos, aki Borsod vármegye alispánja és a Függetlenségi Párt egyik vezére volt. Mocsáry a magyar-román barátság híve és ismert vezéregyénisége volt, a XIX. század végén kastélyában tartották nagy jelentőségű tanácskozásaikat a nemzetiségi vezetők. A kastély falán Király Róbert szobrászművész alkotását helyezték el 1976-ban az "andornaki remete"-ként tisztelt Mocsáry Lajos születésének 150. évfordulóján. Az épületben ma szociális intézmény működik.

Pincesor
 
Pincesor

Valószínű, hogy Andornak és Kistálya magját is a keleti szélen húzódó riolittufa domborulatba vágott barlanglakások és pincék alkották. Ezen újabb eredetű borospincék mellett, emberemlékezet óta nem használt pincék a szőlők környékén is előfordulnak, legnagyobb ezek között az ún. "Százrejtekű pince". Méreteiről és a benne rejlő különös dolgokról az emberek sokat beszélnek. A néphit szerint ága még Miskolcra is elvezetet.
 

 
Andornaktálya címere
  
 
  

Ma 2024. március 02. szombat, Lujza napja van.

Andornaktályát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Magyar Vöröskereszt
Andornaktályát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete segíti és támogatja!
 
Top! Top!