www.mamboteam.com
www.andornaktalya.hu
Kezdőlap
2021.06.24. 19:29
 
 
Polgármesteri gondolatok a kommunális adóval kapcsolatban PDF Nyomtatás E-mail

Tisztelt andornaktályai lakosok!

 

2020. szeptember 28-án Andornaktálya Községi Önkormányzat képviselő-testülete a 8/2020. (IX. 30.) számú rendeletével módosította a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 14/2015. (XII.01.) számú önkormányzati rendeletét. Az adómértékek egységesen növelésre kerültek, melyről részletes tájékoztatást a mellékelt dokumentumban olvashatnak. Miért kellett adót emelni?

 

Mint ismeretes, március óta jelentős elvonások történtek az önkormányzatunktól:

Elvonták az eddig átengedett gépjárműadó bevételünk 40%-át, mely éves szinten 11.300.000 Ft elvonását jelenti, valamint a helyi iparűzési adó bevételek is igen nagy, 19%-os visszaesést mutatnak, amiatt, hogy az adókülönbözet befizetési határidőt 2020. szeptember 30-ra tolták ki. (május 31 helyett). A bevezetett adómoratóriumok, fizetési halasztások jelenleg is nagy problémát okoznak önkormányzatunk számára, szinte a napi működés is veszélybe került, jelentős likviditási gondokkal küzdünk. Tavasz óta likviditási hitelt kell folyamatosan igénybe vennünk.  A belügyminisztérium különösebb indokolás nélkül elutasította a rendkívüli támogatás iránti közel 7 M Ft-os kérelmünket, amit több mint 30 napja ki nem fizetett szolgáltatói számlák és a rendezetlen személyi juttatások rendezéséhez kértünk. Az elutasítás indoklása szerint a működési forráshiány csökkentése, és a saját bevételek növelése elsődlegesen az önkormányzat feladata.  Ezen okok miatt olyan lehetőségeket kellett keresnünk, mellyel ezeket a likviditási problémákat kiküszöbölhetjük. Egyetlen lehetőségünk a saját bevételeink, ezen belül a helyi adó emelése.

 

Településünkön 2012., vagyis 8 éve nem történt adómérték-emelés a kommunális adónál, így a kommunális adó kismértékű (adótárgyanként és évente mindössze 2000 Ft-os!) emelését tartottuk indokoltnak.

 

A környező, hasonló ingatlanárakkal rendelkező Heves megyei, illetve környékbeli települések magánszemélyek kommunális adórendeleteit megvizsgálva megállapítható, hogy településünkön még így is igen alacsony az adó mértéke (hasonló települések közül pl. Novajon 12 000 Ft, Ostoroson szintén 12 000 Ft, Noszvajon 8 000 Ft a legmagasabb mértékű adókötelezettség évente).

 

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény a magánszemélyek kommunális adó bevezethető legmagasabb összegét (az adómaximumot) 2020-ban 30 160 Ft/adótárgyban határozza meg. Ebből látható, hogy az adómaximumnak a módosítás után is csak a töredékét /26 %-át/ fogjuk elérni.

 

A képviselő-testületi ülésen a képviselők részéről egyetértés volt abban, hogy a magánszemélyek kommunális adójának emelését csak átmeneti megoldásnak gondolják, és a lehető legkorábbi időpontban, az anyagi helyzet rendeződése után a mostani adómértékeket vezetik be ismét az adórendelet módosításával. Ezt év közben is meg lehet tenni, ellentétben az adómérték emelésével, amelyet csak a következő év első napjától kezdődően lehet alkalmazni. Ehhez azonban az kellene, hogy az önkormányzatok visszakaphassák az eddig náluk maradó, de 2020 és 2021 évben a központi költségvetésbe elvont gépjárműadó 40 %-ot, amelyre jelenleg nem sok az esély.

 

Kérem Önöket, hogy a fent leírtakat gondolják át és vegyék figyelembe, amikor az adóemeléssel kapcsolatos álláspontjukat kialakítják. 

                                                                                                         Barczi Zsolt polgármester

 
< Előző   Következő >
Andornaktálya címere
  
 
  

Ma 2021. június 24. csütörtök, Iván napja van.

Andornaktályát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Magyar Vöröskereszt
Andornaktályát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete segíti és támogatja!
 
Top! Top!