www.mamboteam.com
www.andornaktalya.hu
Kezdőlap
2022.08.19. 23:16
 
 
Vasúti fejlesztések PDF Nyomtatás E-mail
Tervezett vasúti fejlesztések térségünkben
 
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.), mint megrendelő és a Kontúr Csoport Kft, mint tervező képviseletében az említett cégek e témába felelős projektvezetői felkeresték településünket, és tájékoztatást adtak a Füzesabony - Eger - Felnémet vasútvonal fejlesztésének előkészítéséről.
A projekt a 80-as vasúti fővonal Hatvan - Füzesabony közötti szakaszának felújításához kapcsolódik, az arra - felhordó - szárnyvonalak fejlesztését, biztonságosabbá tételét, a jelenleg meglévő lassújelek feloldását, az eredeti pályasebesség helyreállítását célozza. 
A tájékoztatón elhangzott, hogy: - Feladat továbbá akadálymentes, sk+55 cm magas peronok kiépítése, akadálymentesített utasforgalmi létesítmények kiépítése, valamint utak, útátjárók átépítésének vizsgálata. A Megvalósíthatósági Tanulmány előzetes javaslata alapján - tekintettel az utasforgalomra és a szükséges menetidő megtakarításra - Andornaktálya megállóhelyen a kiszolgálás megszűnik, a vonatok csak áthaladnak.
 
Az Önkormányzat képviseltében Megyeri Zoltán alpolgármester, illetve Szabó Zoltán jegyző jelezte, hogy Andornaktálya buszközlekedéssel való ellátottsága ellenére szeretné, ha megmaradhatna a vasúti kiszolgálás is. Andornaktályáról bejáró lakosság Egerig vonattal történő közlekedése esetén Eger belvárosát lehetne mentesíteni a személygépkocsi forgalom egy részétől. Amennyiben a megállóhelyen egy megvilágított, esetleg bekamerázott B+R parkoló kerülne kialakításra, a most lepusztult állapotban lévő megállóhelyi épület elbontásra kerülne és a szükséges tereprendezés megtörténne, úgy véleményük szerint az eddiginél több lakos venné igénybe a vonatközlekedést. Amennyiben az Egerből Budapest Keleti-pályaudvarra óránként közlekedő - Agria interregió - modern vonatok közül legalább egy járat /reggel Budapest irányába és este visszaútra/ megállna Andornaktályán, várhatóan többen is igénybe vennék a helyi lakosok közül. Kérnék egy ilyen járatnak a megállítását. Javaslat: az Egerből 07 óra 07 perckor induló (549. számú járat) és a Budapest Keleti-pályaudvarról 19.00 órakor Egerbe induló (5508-as járat) vonatok állnának meg Andornaktálya településen. 
 
Amennyiben a projekt megvalósíthatósága, támogathatósága szempontjából az a döntés születne, hogy a kiszolgálás mégis megszűnik, úgy az épület elbontását és a tereprendezést mindenképpen szeretnék kérni.
 
Tervező jelezte, hogy fenti igényeket a lehetőségekhez mérten igyekszik figyelembe venni, első sorban az elővizsgálati anyagban vizsgálja, de a döntéshozók állásfoglalása fogja meghatározni a pontos műszaki tartalmat. 
 
A fenti tájékoztató kapcsán szívesen vesszük a település lakóinak véleményét, javaslataikat. Kérjük, hogy mondják el, írják le, ha szeretnék használni Egerbe illetve Budapestre történő utazásaik során a vasutat, amennyiben egy kulturált, biztonságos, parkolóval ellátott megálló állna a falu rendelkezésére.
 
Barczi Zsolt 
polgármester

 
< Előző   Következő >
Andornaktálya címere
  
 
  

Ma 2022. augusztus 19. péntek, Huba napja van.

Andornaktályát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Magyar Vöröskereszt
Andornaktályát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete segíti és támogatja!
 
Top! Top!